fbpx
15.4 C
Athens
Πέμπτη, 23/01/2025
spot_img

H Νόσος της Κοιλιοκάκης

Η κοιλιοκάκη είναι μία σοβαρή αυτοάνοση ασθένεια του λεπτού εντέρου, η οποία παρουσιάζεται σε άτομα, που εξαιτίας γενετικής προδιάθεσης δεν μπορούν να καταναλώσουν προϊόντα με συστατικό στοιχείο τους τη γλουτένη. Έρευνες έχουν δείξει ότι 1 στους 100 ανθρώπους παγκοσμίως πάσχουν από κοιλιοκάκη, ενώ στην Αμερική ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, που ανέρχεται στα δυόμιση εκατομμύρια, δεν έχουν διαγνωστεί κινδυνεύοντας από μακροπρόθεσμες επιπλοκές στην υγεία τους. Τί γίνεται, όμως, όταν άτομα με κοιλιοκάκη καταναλώσουν γλουτένη; 

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη, που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Όταν μέσω των τροφών εισέλθει στο σώμα τους το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά προκαλώντας μία φλεγμονώδη αντίδραση με αποτέλεσμα την ατροφία των λεχνών, δηλαδή τις δακτυλοειδείς προεξοχές, που ευθυγραμμίζουν το λεπτό έντερο και προάγουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Πρόκειται για μία ασθένεια κληρονομική, όπου τα άτομα με συγγενική σχέση πρώτου βαθμού έχουν 1 στις 10 πιθανότητες να διαγνωστούν με κοιλιοκάκη, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αφότου τα άτομα αρχίσουν να  καταναλώνουν τροφές ή φάρμακα, που περιέχουν γλουτένη.  

Η άγνοια μέριμνας είναι δυνατόν να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς διατρέχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο και τέσσερις φορές μεγαλύτερο καρκίνου του λεπτού εντέρου. Η ανάπτυξη άλλων αυτοάνοσων διαταραχών, όπως ο διαβήτης τύπου Ι κι η σκλήρυνση κατά πλάκας συνδέονται εξίσου με την παραμέληση της κοιλιοκάκης, το ίδιο και μία πληθώρα ασθενειών ασθενειών, συν τοις άλλοις ερπητοειδής δερματίτιδα, αναιμία, οστεοπόρωση, στειρότητα ή αποβολή, νευρολογικές καταστάσεις, επιληψία κι ημικρανίες, κοντό ανάστημα λόγω δυσλειτουργιών ανάπτυξης. 

Όσον αφορά στην αντιμετώπισή της, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποια θεραπεία, που να εξασφαλίσει την απαλλαγή του ασθενούς από αυτή. Η δια βίου, όμως,  τήρηση, μίας αυστηρής δίαιτας χωρίς γλουτένη μπορεί να διασφαλίσει στους κοιλιοκακικούς ποιότητα ζωής, λειτουργικότητα και τις προϋποθέσεις για το πολυπόθητο σε όλους μας ευ ζειν! 

 Πηγή: Celiac Disease Foundation

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Content is protected !!