Ξένος Κωνσταντίνος, Κλινικός Διαιτολόγος M.Sc., Ph.D.cand, M.Sc. in Nutritional Medicine – University of Surrey |
- Σιτάρι (και το πίτουρο του) και προϊόντα αλεύρων αυτού (π.χ ζυμαρικά), κριθάρι, σίκαλη.
- Οποιαδήποτε δημητριακά προγεύματος παρασκευάζονται από τα πιο πάνω δημητριακά (π.χ. νιφάδες σιταριού, muesli, κ.λ.π.)
- Ψωμί και αρτοπαρασκευάσματα με βάση τα πιο πάνω δημητριακά (φρυγανιές, μπισκότα, παξιμάδια, κριτσίνια, παξιμαδάκια, κουλουράκια, βουτήματα, χωνάκια παγωτού, βάση πίτσας)
- Γιαούρτι που περιέχει δημητριακά ή τυρί σε αλοιφή που έχει αλεύρι
- Μπιφτέκια ή λουκάνικα, τα οποία περιέχουν ψωμί ή φρυγανιά ή γαλέτα
- Κροκέτες παντός είδους ή κροκεταρισμένα φαγητά (μπακαλιάρος κροκέτες, τυροκροκέτες, πατατοκροκέτες κ.λ.π.)
- Γλυκά και κρέμες με σιτάρι (απαγορεύονται σχεδόν όλα τα γλυκά, εκτός από τα γλυκά του κουταλιού, το ταχινένιο χαλβά, τις γρανίτες φρούτων και ορισμένες σοκολάτες)
- Μπίρα
- Έτοιμες σούπες, οι οποίες περιέχουν σιτάλευρα ή φιδέ ή κρουτόν.
Τον ουσιαστικό προβληματισμό της ανεύρεσης τροφίμων, τα οποία μπορούν άφοβα να καταναλώνονται από άτομα με κοιλιοκάκη, έρχεται να μετριάσει, μια ειδική γκάμα προϊόντων διατροφής, τα τρόφιμα «ελεύθερα γλουτένης».
Σε ό,τι αφορά την παρασκευή και διάθεση για τα «τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης», οι κατασκευάστριες εταιρείες κινούνται υπό τις επισημάνσεις της Codex Alimentarius Commission, μιας επιτροπής που έχει συσταθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και αποτελεί την μοναδική διεθνή επιτροπή, που παρέχει ελάχιστες απαιτήσεις και κατευθύνσεις (standards) για την παρασκευή τροφίμων ελεύθερων γλουτένης.
Τέλος στη κοιλιοκάκη, συχνά εμφανίζεται έλλειψη λακτάσης, ενζύμου απαραίτητου για τον μεταβολισμό της λακτόζης, του σακχάρου του γάλακτος και των γαλακτοκομικών. Για να αποφύγουν τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη (ναυτία, κοιλιακός πόνος, έντονη κινητικότητα του εντέρου, φούσκωμα, υδαρείς κενώσεις), τα άτομα με κοιλιοκάκη οδηγούνται στη διακοπή της κατανάλωσης γάλακτος και γαλακτοκομικών, με συνέπεια την αύξηση του ενδεχομένου έλλειψης σε βασικά θρεπτικά στοιχεία αυτής της ομάδας τροφών, όπως π.χ. ασβεστίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο κλινικός διαιτολόγος πρέπει να ενημερώσει για τις εναλλακτικές πηγές ασβεστίου (ταχινένιος χαλβάς, σκληρά τυριά πολύ φτωχά σε λακτόζη, ειδικά γάλατα χαμηλά σε λακτόζη, κ.λ.π.) και αν η κάλυψη παραμένει ανεπαρκής, να ενημερώσει τον ιατρό για τη πιθανή συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου.
Επισκεφτείτε & εσείς “Το διαδικτυακό κανάλι για την διατροφή και την υγεία μας“! Το Diet TV σας ενημερώνει για θέματα διατροφής, υγείας, δίαιτας και αδυνατίσματος!!!