«Πρόσφατα άρχισα να μοιράζομαι ένα διαμέρισμα με τον φίλο μου, και έχουμε επικεντρωθεί με πολλή προσοχή στην κουζίνα. Η οργάνωση της κουζίνας είναι έτσι και αλλιώς ένα πολύ σημαντικό βήμα στη συγκατοίκηση αλλά στην περίπτωση όπου ο ένας από όλους πάσχει από κοιλιοκάκη πρέπει να δοθεί επιπλέον έμφαση. Πρέπει να δημιουργηθεί μία κουζίνα ή οποία θα είναι εύχρηστη και λειτουργική και για τους δύο και επίσης να περιλαμβάνει έναν ασφαλές gluten free χώρο. Ο κίνδυνος της επιμόλυνσης είναι πολύ μεγάλος και θα πρέπει και οι δύο να είμαστε εξαιρετικά προσεχτικοί…» (Ελένη Κ. 23 χρ.)
Ας δούμε κάποια βασικά πράγματα που προϋποθέτει η συμβίωση με κάποιον που πάσχει από κοιλιοκάκη. Καθαρίστε σχολαστικά τους πάγκους της κουζίνας πριν από τη δημιουργία κάποιου προϊόντος/φαγητού χωρίς γλουτένη. Χρησιμοποιήστε καθαρά σκεύη μαγειρέματος και σερβιρίσματος τα οποία δεν θα μοιράζεστε με τα προϊόντα που έχουν γλουτένη και φυσικά ετοιμάστε πρώτα τα φαγητά χωρίς γλουτένη. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστή τοστιέρα ή ένα καθαρό δίσκο για προϊόντα χωρίς γλουτένη. Προφανώς θα αποφύγετε να βάζετε το μαχαίρι ή το πηρούνι με τα οποία τρώτε φαγητά με γλουτένη να τα φέρνετε σε επαφή με κάποιο gluten free φαγητό (π.χ. τυρί) από το οποίο θα φάει και εκείνο το άτομο που πάσχει από κοιλιοκάκη.
Αν σέβεστε τον άλλο και αν πραγματικά τον αγαπάτε, όλα θα γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο απλά και πιο εύκολα. Μην αδιαφορήσετε για το πρόβλημα του, απλά σεβαστείτε το και δώστε τη σημασία που απαιτείται.