fbpx
6.1 C
Athens
Δευτέρα, 10/02/2025
spot_img

Γλουτένη Είσαι Εδώ;

ΤΡΟΦΙΜΑ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΓΛΟΥΤΕΝΗ   

Η πρωτεΐνη της γλουτένης, ένοχη για την πρόκληση κοιλιοκάκης σε ανθρώπους, που παρουσιάζουν δυσανεξία σε αυτή, συναντάται σε πληθώρα βρώσιμων προϊόντων, τα οποία καταναλώνουμε καθημερινά. Πολλές φορές, μάλιστα, κρύβεται σε τροφές, που με μία πρώτη ματιά δεν κρίνονται ύποπτες για τους κοιλιοκακικούς. Μιας κι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της νόσου είναι η δια βίου αυστηρή δίαιτα, ας πάμε να γνωρίζουμε ποια προϊόντα χρειάζεται να εξοβελιστούν από το διαιτολόγιο ενός ασθενή. 

Δημητριακά κι άλευρα 

Σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, καμούτ κι άλευρα, που παρασκευάζονται από αυτά, όπως και σιμιγδάλι, κουσκούς, πλιγούρι, βύνη, αλεύρι, δημητριακά πρωινού από σιτάρι, μούσλι. Όσον αφορά στη βρώμη, ως ουσία δεν προκαλεί δυσανεξία, όμως υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης κατά τη συγκομιδή.

Σούπες 

Πολλές σούπες, κυρίως κονσερβοποιημένες ή σε σκόνη, εξασφαλίζουν την κρεμώδη υφή τους μέσω του αλευριού, που εμπεριέχουν. 

Σάλτσες και ζωμοί 

Βασικό συστατικό πολλών ζωμών είναι το ξύδι βύνης, αλλά και το αλεύρι, το οποίο συχνά εμπεριέχεται και σε σάλτσες σόγιας. 

Χορτοφαγικά προϊόντα 

Εναλλακτική λύση για όσους δεν καταναλώνουν κρέας είναι συνταγές, που το αντικαθιστούν με χορτοφαγικά προϊόντα, τα οποία, όμως, περιέχουν γλουτένη σίτου, αλεύρι ή τριμμένη φρυγανιά. 

Επεξεργασμένα κρέατα 

Τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν συχνά σιτάρι ως υλικό πληρώσεως, γεγονός, που τα καθιστά ακατάλληλα για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη. 

Επεξεργασμένες πατάτες 

Οι πατάτες δεν περιέχουν γλουτένη. Οι κατεψυγμένες, όμως, ή και προϊόντα, που παρασκευάζονται από αυτές, πιθανόν να έχουν τηγανιστεί με αλεύρι για να είναι πιο τραγανά, όπως επίσης και να έχουν ως συστατικό τους το ξύδι βύνης.

Αβγά 

Τα αβγά δεν εμπεριέχουν γλουτένη, ανάλογα τον τρόπο ψησίματός τους, όμως, κατά τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθούν υλικά, που την εμπεριέχουν, πιθανότατα να κριθούν ακατάλληλα για κατανάλωση από κοιλιοκακικούς ασθενείς. 

Άλλες τροφές με ίχνη γλουτένης 

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ακόμη μία κατηγορία τροφίμων, που ενδέχεται να περιέχουν γλουτένη, ιδίως όσα είναι χαμηλών λιπαρών, λόγω των υλικών πληρώσεως ή των πρόσθετων υλικών τους. Ύποπτα θεωρούνται και κάποια ήδη ποτών, όπως το ουίσκι, το τζιν, αλλά κι ο καφές με γεύσεις.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε και τον κίνδυνο της επιμόλυνσης κατά την παρασκευή των γευμάτων, καθώς δεν αρκεί να μην καταναλώσουμε τροφές, που εμπεριέχουν γλουτένη, αλλά να έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα μαγειρευτούν σε επιφάνειες και σκεύη, που πιο πριν ήρθαν σε επαφή με αυτή.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Content is protected !!