GLUTEN FREE ΔΙΑΤΡΟΦΗ. ΜΟΔΑ Ή ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Τα τελευταία χρόνια η ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση για την κοιλιοκάκη έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Κι αυτό γιατί ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με δυσανεξία στη γλουτένη, η οποία απαιτεί μία αυστηρή διατροφή απαλλαγμένη από κάθε ίχνος της. Εταιρείες τροφίμων και χώροι εστίασης δείχνουν ιδιαίτερη μέριμνα για τους κοιλιοκακικούς παρέχοντας τρόφιμα gluten free, τα οποία, όμως, έχουν αρχίσει να καταναλώνουν κι υγιείς άνθρωποι.
Ξεκινώντας από την κοιλιοκάκη, όπως προαναφέρθηκε, είναι μία πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός των ανθρώπων, που πάσχουν από αυτή, αντιδρά στην πρωτεΐνη της γλουτένης. Η πρόσληψη της προκαλεί ποικίλα συμπτώματα, ενώ η απουσία μέριμνας για τη θεραπεία της συνδέεται με την εμφάνιση άλλων σοβαρών ασθενειών. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής της μέχρι σήμερα είναι η δια βίου απομάκρυνση της γλουτένης από το διαιτολόγιο τους, όχι μόνο σαν πρωταγωνίστρια στα γεύματά τους, αλλά και με την έμμεση παρουσία της, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της επιμόλυνσης. Είναι, λοιπόν, εύκολο να καταλάβει κανείς ότι δεν πρόκειται για μία διατροφική επιλογή, αλλά για μία επιτακτική ανάγκη συνδεδεμένη με το ζειν και μάλιστα το ευ ζειν!
Όλο και με μεγαλύτερη συχνότητα, όμως, παρουσιάζεται το φαινόμενο της επιλογής gluten free προϊόντων κι από άτομα, που δεν παρουσιάζουν δυσανεξία στη γλουτένη. Συνήθως, συμβαίνει γιατί φημολογείται ότι η μείωση της προσδίδει ευεξία, βοηθάει στην καλύτερη πέψη και την απώλεια βάρους. Δεδομένου ότι μόνο οι ειδικοί έχουν τις γνώσεις να δώσουν απαντήσεις σε ανάλογους προβληματισμούς, είναι καλό να μην εξοβελίζουμε με δική μας πρωτοβουλία ουσίες, που ο οργανισμός χρειάζεται για να επιτελέσει τις λειτουργίες του. Όσον αφορά στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψή της συν τοις άλλοις χαρίζει περισσότερη ενέργεια, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων και συμβάλλει στην καλή κινητικότητα του εντέρου, φυσικά σε όσους δεν είναι κοιλιοκακικοί.
Συνεπώς, είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση να ενημερωνόμαστε, αλλά και να συζητάμε τους προβληματισμούς μας με τους ειδικούς, ώστε να διασφαλίσουμε ότι ακολουθούμε μία σωστή για τις ανάγκες του οργανισμού μας διατροφή.