Ένα τζισκέικ με μια διαφορετική βάση, χωρίς τα κλασικά μπισκότα! Αν την θέλετε πιο μαλακιά τότε βάλτε λιγότερο βούτυρο… πιο αναλυτικά:
Υλικά για την βάση
- 150 γρ. φουντούκια
- 140 γρ ριζάλευρο AKIS
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 100 γρ. βούτυρο Νουνού
- Μια πρέζα αλάτι ψιλό
Υλικά για την κρέμα
- 2 πακέτα τυρί Φιλαδέλφεια
- 1 & ½ κουταλιά της σούπας φρέσκο γάλα
- 1 & ½ κουταλιά της σούπας χυμό πορτοκάλι
- 1 κουτί 500 γρ. φυτική κρέμα γάλατος
- ¾ κούπας ζάχαρη άχνη
Υλικά για το γλάσο
- 1 κομπόστα βύσσινο
- 1 & ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλιά της σούπας νισεστέ AKIS
- Μισή κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.
- Σε ένα ταψί βάζουμε τα φουντούκια.
- Ψήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
- Απλώνουμε τα φουντούκια σε μια υφασμάτινη πετσέτα, τη διπλώνουμε και με τις παλάμες μας τρίβουμε την πετσέτα ώστε να φύγουν τα φλούδια από τα φουντούκια.
- Αλέθουμε τα φουντούκια με ένα μούλτι, ώστε να γίνουν σαν αλεύρι.
- Βάζουμε τα φουντούκια και το ριζάλευρο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη και το αλάτι. Πλάθουμε τη ζύμη μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Στρώνουμε το μείγμα στο τσέρκι νούμερο 28 ώστε να γίνει μια λεπτή στρώση που θα καλύψει όσο γίνετε και τα πλαινά του σκεύους.
- Βάζουμε πάνω στο μείγμα μια λαδόκολλα και λίγα όσπρια ώστε να μη μας φουσκώσει στο ψήσιμο.
- Το ψήνουμε για 15 λεπτά στην μεσαία σχάρα ,στις αντιστάσεις και το βγάζουμε να παγώσει αρκετά πριν βάλουμε την κρέμα.
- Μέχρι να κρυώσει η μπισκοτένια βάση μας, χτυπάμε με το μίξερ το τυρί Φιλαδέλφεια με την άχνη ζάχαρη , την πρέζα αλάτι και το πορτοκάλι.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος καλά. Τα ενώνουμε σε ένα μπολ και χτυπάμε λίγο ακόμα.
- Στρώνουμε την κρέμα στο τσέρκι πάνω απ το μπισκότο και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
- Ετοιμάζουμε το γλάσο βάζοντας το χυμό απ την κομπόστα σε ένα κατσαρολάκι να δέσει λίγο με το νισεστέ και την 1 1/5 κουταλιά άχνη ζάχαρη.
- Ρίχνουμε το γλάσο μας πάνω στο παγωμένο γλυκό και στρώνουμε καλά.
- Στολίζουμε με το βύσσινο που έχουμε βράσει με την μισή κούπα ζάχαρη και έχει δέσει όπως το γλυκό κουταλιού και βάζουμε στο ψυγείο για κάμποσες ώρες πριν σερβίρουμε.