fbpx
22.5 C
Athens
Τετάρτη, 22/10/2025
spot_img

Καλέσατε για φαγητό κάποιον που δεν τρώει γλουτένη?

Σημαντικό: Πριν καταβάλετε μια μεγάλη προσπάθεια για να ετοιμάσετε φαγητό χωρίς γλουτένη για έναν από τους καλεσμένους σας, συζητήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε ότι αισθάνεται άνετα να τρώει φαγητό που είναι μαγειρεμένο από κάποιον άλλο.

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και πολλοί άνθρωποι με κοιλιοκάκη ή χωρίς κοιλιοκάκη αλλά με ευαισθησία στη γλουτένη μπορούν να αρρωστήσουν τρώγοντας ακόμα και ένα μικροσκοπικό κομμάτι γλουτένης – μία ποσότητα τόσο μικρή ώστε να μην είναι εύκολο να τη διακρίνει κανείς αλλά η οποία θα μπορούσε να κολλήσει στη γωνία του ταψιού σας ή σε ένα γδαρμένο σημείο της  αντικολλητικής κατσαρόλας για τα μακαρόνια σας.

Ως εκ τούτου, πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν gluten free διατροφή για λόγους υγείας, θα προτιμούσαν να μην τους μαγειρέψει κάποιος άλλος γιατί δεν θα αισθάνονται άνετα να καταναλώσουν φαγητό από κάποιον ο οποίος δεν είναι εξοικειωμένος με τις αυστηρές δεσμεύσεις που βιώνουν εκείνοι στην καθημερινότητα τους.

Για να προφυλαχθείτε λοιπόν από τέτοιες περιπτώσεις αλλά και για να μη βρεθείτε ούτε εσείς αλλά ούτε και οι άλλοι σε δύσκολη θέση, πάντα να ρωτάτε τους επισκέπτες σας για τον καλύτερο τρόπο για να το χειριστείτε. Ο φίλος σας ή το μέλος της οικογένειάς σας που δεν τρώει γλουτένη μπορεί να σας δώσει το πράσινο φως για να του μαγειρέψετε, μπορεί να σας πει μια συγκεκριμένη μάρκα συσκευασμένου τροφίμου να αγοράσετε ή ένα συγκεκριμένο εστιατόριο από το οποίο μπορείτε να παραγγείλετε, ή μπορεί απλά να πει ότι  θα φέρει το δικό του φαγητό.

Και σας παρακαλούμε, να μην το πάρετε προσωπικά αν δεν θα τρώνε ό, τι μαγειρέψατε γιατί να είστε σίγουροι πως δεν έχουν τίποτα εναντίον του φαγητού σας. Είναι απλά κάτι που οι αγαπημένοι σας χρειάζεται να κάνουν για να παραμείνουν υγιείς.

Ιατρικές Συμβουλές για την Γλουτένη

Η προετοιμασία φαγητού χωρίς γλουτένη για ένα επισκέπτη με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη (ή φαγητό για κάποιον με οποιοδήποτε άλλη δυσανεξία ή αλλεργία) είναι μια σοβαρή ευθύνη, επειδή η υγεία του επισκέπτη σας μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.

(Στην πραγματικότητα, στην περίπτωση ορισμένων αλλεργιών, μια ζωή θα μπορούσε να είναι σε κίνδυνο.)

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να διστάσετε να καλέσετε κάποιον που είναι σε δίαιτα χωρίς γλουτένη, αυτό σημαίνει απλώς ότι θα πρέπει να προετοιμαστείτε με κάποιους ειδικούς τρόπους. Όταν κάποιος βρίσκεται σε δίαιτα  χωρίς γλουτένη, θα πρέπει να αποφεύγει το στάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη, τη βρώμη και τους περισσότερους σπόρους. Αυτό είναι δύσκολο, επειδή αυτά τα δημητριακά και τα συστατικά που κατασκευάζονται από αυτά περιλαμβάνονται σε πολλά συσκευασμένα προϊόντα.

Αλλά μην φοβάστε! Εάν ο φιλοξενούμενος σας σας δώσει το πράσινο φως για να του μαγειρέψετε, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να παρασκευάσετε ένα ασφαλές γεύμα.

Ένα απλό, ασφαλές μενού θα μπορούσε να περιλαμβάνει: απλό κρέας ή ψάρι (ψητό σε μια καθαρή σχάρα, ψητά ή μαγειρεμένα σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο), μια φρέσκια σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο και μπαλσάμικο ξύδι, μαγειρεμένα λαχανικά (στον ατμό, ψητά ή σωτέ με ελαιόλαδο), κάποια ασφαλή προϊόντα από άμυλο (απλές πατάτες, καλαμπόκι, κινόα ή ρύζι) και φρέσκα φρούτα για επιδόρπιο.

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Content is protected !!