Για όσους νομίζουν πως το φαγητό χωρίς γλουτένη έχει άσχημη γεύση, τώρα έχετε την ευκαιρία να τους διαψεύσετε.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’αυτό: Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν τους αρέσει το φαγητό χωρίς γλουτένη. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι όλα τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη – ακόμη και φυσικά τρόφιμα χωρίς γλουτένη – έχουν φρικτή γεύση.
Έτσι, αν μαγειρεύετε για αυτούς, τι κάνετε; Μπορείτε να κάνετε τα φαγητά χωρίς γλουτένη νόστιμα.
Μισό λεπτό: Σκέφτεστε πιθανώς ότι τα περισσότερα από αυτά που φτιάχνετε είναι ήδη νόστιμα. Και σας πιστεύουμε.
Αλλά για να πείσετε εκείνους τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι τα φαγητά χωρίς γλουτένη, είναι χάλια μόνο και μόνο επειδή είναι χωρίς γλουτένη, ίσως χρειαστεί να κάνετε λίγη δουλειά πωλητή.
Τι περιλαμβάνει αυτή;
Εδώ είναι τα τέσσερα βήματα που συστήνουμε για να μπορείτε να κάνετε γεύματα χωρίς γλουτένη στους φίλους και την οικογένειά σας που θα τα αγαπήσουν, ανεξάρτητα από την ενδεχόμενη βαθιά τους φοβία για τη διατροφή χωρίς γλουτένη. Χρησιμοποιήστε μόνο μία ή δύο από αυτές τις συμβουλές ή, ακόμα καλύτερα, όλα αυτά με τη μία, και παρακολουθήστε τα μέλη της οικογένειάς σας και τους καλεσμένους σας να εντυπωσιάζονται από το φαγητό σας.
-
Εστιάστε στο τι μπορείτε να φτιάξετε, όχι σε αυτό που δεν μπορείτε να έχετε.
Ναι, δεν είναι ευχάριστο που δεν μπορείτε να σερβίρετε νόστιμο ψωμί με προζύμι χωρίς γλουτένη (παρά τα όσα μπορεί να έχετε ακούσει, το πραγματικό ψωμί με προζύμι δεν είναι χωρίς γλουτένη) ή ιδιαίτερα γευστικά ζυμαρικά (αν και τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη έχουν διανύσει πολύ δρόμο, ας το παραδεχτούμε ότι ίσως να μην είναι ακόμα τόσο καλά όσο τα πρωτότυπα), ή ακόμα και πίτσα χωρίς γλουτένη (όχι, απλά δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την κανονική). Ο τρόπος για να κάνετε την οικογένειά και τους φίλους σας να σας επαινούν ως σεφ (και όχι μόνο ως «gluten free σεφ») δεν είναι να αντικαταστήσετε τα φαγητά με γλουτένη με -ομολογουμένως κατώτερες- εναλλακτικές λύσεις χωρίς γλουτένη, αλλά να αποφύγετε την ομάδα τροφίμων ψωμί / ζυμαρικά / πίτσα εξ ολοκλήρου, και να εστιάσετε σε νόστιμα, φυσικά φαγητά χωρίς γλουτένη.
Για παράδειγμα: Σερβίρετε ένα πιλάφι με κινόα το οποίο παρασκευάζεται με φυσική κινόα χωρίς γλουτένη στη θέση ενός υδατάνθρακα με γλουτένη (απλά προσέξτε για τις λίγες περιπτώσεις όπου πιάτα με ρύζι περιέχουν γλουτένη). Σκεφτείτε τορτίγιες καλαμποκιού αντί για τορτίγιες από σιτάρι ολικής αλέσεως για ένα μεξικάνικο πιάτο.
Με άλλα λόγια, φτιάξτε ένα γεύμα που δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει ψωμί ή ζυμαρικά, και δεν θα λείψει στους φίλους σας στο τραπέζι. Θα δούμε και μία εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα που είναι πολύ συγκεκριμένη: Μπύρα. Πολλοί άνθρωποι (ακόμα και εκείνοι που ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη) δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τη μπύρα χωρίς γλουτένη. Ωστόσο, εάν δεν θέλουμε να έχουμε προϊόντα που περιέχουν γλουτένη – συμπεριλαμβανομένης της μπύρας – στην κουζίνα μας, για τυχόν επισκέπτες θα πρέπει να προμηθευτούμε μπύρα χωρίς γλουτένη και έτσι και αυτό το πρόβλημα λύθηκε.
-
Προσθέστε χρώματα και ποικιλία σε ό, τι σερβίρετε.
Ακόμη και νύχτες φαγητού του τύπου ρίξτε –τα-όλα-μαζί-σε -10-λεπτά, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε χρώμα και ποικιλία στα γεύματά σας. Ακόμα κι αν είναι μόνο χάμπουργκερ (μπορείτε να φτιάξετε υπέροχα gluten free ψωμάκια), θα μπορούσατε να προσθέσετε μια σαλάτα ή ψιλοκομμένες πιπεριές ή ψημένες γλυκοπατάτες (Μπορείτε να ψήνετε πολλές μαζί και στη συνέχεια να τις ζεσταίνεται όποτε απαιτείται – θα κρατήσουν για μια εβδομάδα στο ψυγείο). Αυτά είναι εύκολο να τα φτιάξετε τα βράδια όταν σας πιέζει ο χρόνος, και επίσης, δεν είναι προφανή υποκατάστατα τροφίμων με γλουτένη. Όταν έχουμε επισκέπτες, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα για να δημιουργήσουμε ένα γεύμα πολύχρωμο, άφθονο αλλά και νόστιμο. Μπορείτε να το κάνετε αυτό σε κάθε περίσταση. Για αυτές τις ειδικές περιπτώσεις, είναι πολύ ωραία η περιπλάνηση στην λαϊκή αγορά ή στον διάδρομο των λαχανικών για να βρούμε και να επιλέξουμε τα φωτεινότερα και ομορφότερα φρούτα και λαχανικά. Μετά αφήστε το βλέμμα σας να περιπλανηθεί ώστε να σκεφτείτε τρόπους για να τα χρησιμοποιήσετε στο γεύμα.
Για παράδειγμα, να πάρετε υπέροχο φρέσκο σπανάκι, να το συνδυάσετε με φέτα και μπαχαρικά χωρίς γλουτένη και να χρησιμοποιήσετε το μείγμα για να γεμίσετε στήθος κοτόπουλου, το οποίο στη συνέχεια θα το σερβίρετε με πιλάφι. Και για το καλοκαιρινό μαγείρεμα, το καλαμπόκι είναι τέλειο … και χωρίς γλουτένη.
-
Αγοράστε ή φτιάξτε καταπληκτικά επιδόρπια χωρίς γλουτένη.
Για την εταιρεία και τις special περιστάσεις; Εντυπωσιάστε τους με σπιτικά gluten free κέικ σοκολάτας ή cheesecake ή υπέροχη μηλόπιτα. Και αν χρειάζεστε μια τούρτα γενεθλίων, μπορείτε είτε να τη φτιάξετε είτε να την αγοράσετε από τα –λίγα είναι η αλήθεια- ζαχαροπλαστεία που φτιάχνουν gluten free γλυκά χωρίς επιμόλυνση.
-
Ποτέ, ποτέ μην ζητάτε συγγνώμη επειδή το φαγητό είναι χωρίς γλουτένη.
Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται καν να το αναφέρετε. Αν επισημάνετε ότι κάτι λείπει από το γεύμα, τότε οι άνθρωποι θα επικεντρωθούν σε αυτό που λείπει και όχι σε ό,τι υπάρχει. Έτσι κάντε στον εαυτό σας (και την οικογένειά σας και τους φίλους σας) μια χάρη και να αγνοήστε την απόλυτη απουσία γλουτένης από το τραπέζι.