Δοκιμάστε ένα καταπληκτικό παστίτσιο χωρίς γλουτένη!
Υλικά (6-8 μερίδες):
- 1 κούπα κινόα, βρασμένη
- 3/4 κούπας παρμεζάνα τριμμένη
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ
- 4 κ. σ. ελαιόλαδο
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1/3 της κούπας λευκό κρασί
- 400 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
- Αλάτι, πιπέρι
- 1/2 κ. γλ. ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
- 4 κ. σ. βούτυρο
- 7 κ. σ. ρυζάλευρο
- 1 λίτρο γάλα
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- Αλάτι, πιπέρι
- 150γρ. γραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση:
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ
- Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, μέχρι να ψηθεί καλά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
- Σβήνουμε με το κρασί.
- Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και τα ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και ανακατεύουμε.
- Μόλις αρχίζει να πήζει η μπεσαμέλ, την αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τη γραβιέρα και τα ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Ξεπλένουμε με νερό και βράζουμε την κινόα. Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κινόα με 2 κούπες νερό. Μόλις πάρει βράση το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κινόα μέχρι να το απορροφήσει.
- Ανακατεύουμε τον κιμά με τη βρασμένη κινόα.
- Σ’ ένα πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε τη μισή μπεσαμέλ. Απλώνουμε στη συνέχεια τον κιμά με την κινόα και ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
- Αφήνουμε το παστίτσιο να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρουμε.
(από το βιβλίο της Θέμις Καρδιόλακα “Όχι πια γλουτένη μαμά”, εκδόσεις Μίνωας)