fbpx
15.4 C
Athens
Πέμπτη, 23/01/2025
spot_img

Γλουτένης/Κοιλιοκάκης συνέχεια:

Δημήτριος Π. Μπόγδανος,  Καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Και όμως ίσως υπάρξει θεραπεία της κοιλιοκάκης χωρίς να στερηθείς τη γλουτένη και τα παράγωγά της (αισιόδοξο μήνυμα).

Η θεραπεία της κοιλιοκάκης (μέχρι σήμερα) είναι η αποφυγή από τη γλουτένη και τα προιόντα της εφ’όρου ζωής. Μια δίαιτα εξαιρετικά δύσκολη για όσους την έχουν προσπαθήσει. Λέω στους φοιτητές μου να δοκιμάζουν σαν νέοι γιατροί πράγματα (όπως δίαιτες), που μετέπειτα θα συστήσουν σε ασθενείς τους για να καταλάβουν τον βαθμό δυσκολίας τους και πόσο “επώδυνη/δύσκολη/εξωπραγματική” μπορεί να είναι για τον ασθενή τους μια σύσταση ή μια συμβουλή. Την έχω κάνει ο ίδιος, την δίαιτα ελεύθερη γλουτένης και μου ήταν δυσάρεστη (πολύ).

Όταν ήμουν στην Αμερική, κάναμε μια παρεμβατική μελέτη σε φοιτητές Ιατρικής. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να παραμείνουν πιστοί σε δίαιτα ελεύθερη γλουτένης για 6 εβδομάδες.

ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ. Όλοι ήταν υγιείς. Όλοι μπορούσαν να προμηθευτούν χωρίς κόστος το καθημερινό μεσημεριανό και βραδυνό από το νοσοκομείο, στα πλαίσια του προγράμματος. Από τους 100 φοιτητές που συμμετείχαν μόνο το 62% άντεξε για 2 εβδομάδες, 23 φοιτητές (23%) παρέμειναν για 4 εβδομάδες και μόλις 11 συμπλήρωσαν την δίαιτα ελεύθερη γλουτένης για 6 εβδομάδες. 9 στους 10 είχαν εγκαταλείψει (εύκολο είναι να το λες, δύσκολο να το κάνεις).

Δύσκολα λοιπόν κάνεις την δίαιτα αυτή ακόμη και αν έχεις πρόβλημα υγείας πόσο μάλλον όταν ΔΕΝ έχεις πρόβλημα και απλά επιδιώκεις την ευεξία που ευαγγελίζεται.

Γιαυτό και πολλοί επιστήμονες προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα της θεραπείας της κοιλιοκάκης χωρίς οι ασθενείς να χρειάζεται να κάνουν δίαιτα χωρίς γλουτένη κόβοντας κλασσικά ψωμιά, δημητριακά, ζυμαρικά κλπ.

Μια νέα μελέτη φαίνεται πως τα κατάφερε. Ως γνωστόν το πρόβλημα με την κοιλιοκάκη δημιουργείται γιατί η γλουτένη ενεργοποιεί λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού (τα περίφημα Τ λεμφοκύτταρα) που με τη σειρά τους “τρελλαίνονται” και ¨κατά λάθος” στρέφονται ενάντια στις λάχνες του λεπτού εντέρου που ατροφούν (επιπεδώνονται) σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην γλουτένη. Η καταστροφή των λαχνών εμποδίζει την απορρόφηση άλλων συστατικών της τροφής και δυσκολεύει την υγιή ανάπτυξη των παιδιών.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν αντισώματα που αποσιωπούν τα Τ λεμφοκύτταρα που ενεςργοποιούνται από τη γλουτένη ΚΑΙ ΜΟΝΟ αυτά. Όλα τα άλλα λεμφοκύτταρα ΔΕΝ εχουν πρόβλημα, είναι δηλαδή απόλυτα υγιή.

Πρακτικά αν η γλουτένη είναι το δηλητήριο, είναι σαν να έχεις βρει το αντίδοτο και να έχεις αποκτήσει ανοχή.

Η θεραπεία με τα αντισώματα φαίνεται να αποδίδει όχι μόνο σε πειραματικά μοντέλα (ποντικάκια) αλλά και σε κύτταρα από ασθενείς. Απομένει να σχεδιαστεί προσεκτικά η κλινική μελέτη στην οποία τα αντισώματα θα δωθούν σε ασθενείς. Μακάρι, να δουλέψει. Έως και 2% (άλλοι λένε 7-10%) του πληθυσμού στον δυτικό κόσμο πάσχει από κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Μιλάμε για εκατομύρια παιδιά που δεν θα χρειάζεται να στερηθούν τη γλουτένη (αν φυσικά η θεραπεία είναι ασφαλής, αποτελεσματική και οικονομική).

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: https://immunology.sciencemag.org/content/6/62/eabg4925

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Content is protected !!