Υλικά:
- 3 κούπες νιφάδες βρώμης χωρίς γλουτένη
- 1-11/2 κούπα ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φυστίκια αιγίνης, κάσιους, φουντούκια, καρύδια, πεκάν)
- 1/2-1 κούπα γλυκαντικό (μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης)
- 1/4-1/2 κούπα λάδι (κατά προτίμηση ελαιόλαδο)
- 3/4 κ. γ. αλάτι
Προαιρετικά υλικά (μπορείτε να τα παραλείψετε, αλλά δε θα βγει τόσο γευστική η granola σας):
- 1-2 κούπες σπόροι (κολοκυθόσπορος, ηλιόσπορος, λιναρόσπορος, κεχρί, σουσάμι)
- 1 κ. γ. μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, κάρδαμο ή τζίντζερ)
- 1/4 της σούπας κακάο η/& 1 κούπα σταγόνες σοκολάτας χωρίς γλουτένη ή τριμμένη κουβερτούρα χωρίς γλουτένη (προσθέστε 1/4 της κούπας κακάο σε σκόνη μαζί με τα άλλα ξηρά συστατικά πριν από το ψήσιμο. Εναλλακτικά, προσθέστε μία κούπα κομματάκια σοκολάτας, αφού έχει ψηθεί η granola και έχει κρυώσει λίγο – εκτός και αν θέλετε να λιώσει)
- 2 – 4 κ. σ. ασπράδι αυγού (μπορείτε να αντικαταστήσετε λίγο από το λάδι με χτυπημένο ασπράδι αυγού. Θα βοηθήσει να δέσει η granola και να γίνει πιο τραγανή)
- 1 κούπα αποξηραμένα φρούτα ( βερίκοκα, σύκα, μήλα, ανανάς, μάνγκο, μπανάνες που έχετε κόψει σε κομματάκια, σταφίδες, cranberries, κεράσια, βατόμουρα που δεν τα κόβετε). Αν χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα φρούτα θα τα αναμίξετε με τα υπόλοιπα υλικά μετά το ψήσιμο.
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
- Προσθέτουμε το γλυκαντικό, το λάδι και το ασπράδι (αν χρησιμοποιήσουμε) και ανακατεύουμε.
- Απλώνουμε την granola σ’ ένα ταψάκι στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς κελσίου, στον αέρα για 45′. Στα 30′ την ανακατεύουμε.
- Τη βγάζουμε μόλις ροδίσει. Θα το καταλάβουμε ότι ψήθηκε γιατί η κουζίνα θα μοσχομυρίσει. Η granola θα γίνει τραγανιστή όταν κρυώσει.
- Τη διατηρούμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και την τρώμε μαζί με γάλα ή γιαούρτι.
- Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σαν snack. Αφού κρυώσει εντελώς θα την κόψετε σε μεγάλα κομμάτια.