fbpx
10 C
Athens
Πέμπτη, 02/12/2021
spot_img

Εξηγώντας στο Παιδί τη Νέα του Ζωή

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με κάποια χρόνια ασθένεια, την οποία κάνουν συνοδοιπόρο για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ο χρόνος προσαρμογής διαφέρει, αλλά η μέριμνα γι’ αυτή καταλήγει να γίνεται κομμάτι της καθημερινότητας, ιδίως για τους ενήλικες, που η ωριμότητα κι η εμπειρία τους λειτουργούν υποστηρικτικά στο νέο εγχείρημα. Τί συμβαίνει, όμως, όταν ένα παιδί βρεθεί αντιμέτωπο με την κοιλιοκάκη και πώς ο γονιός μπορεί να το καθοδηγήσει στην αποδοχή και τη διαχείριση της νόσου του; 

Δεδομένης της αρνητικής εντύπωσης του παιδιού από την επαφή με το φαγητό ως αιτία πρόκλησης δυσάρεστων συμπτωμάτων η στάση του απέναντι στα γεύματα πιθανότατα να μην είναι θετική, κατάσταση, που θα μεταβάλλεται, όταν θα αρχίσει να ακολουθεί μία διατροφή απαλλαγμένη από γλουτένη. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να αρχίσει το παιδί να καταλαβαίνει τί είναι αυτό, που του συμβαίνει, και να μαθαίνει πώς να το αντιμετωπίζει. Συχνά, λόγω της νεαρής ηλικίας η αντιληπτική ικανότητα των παιδιών υποτιμάται, κάτι όμως, που δεν είναι σωστό, καθώς στα πρώτα χρόνια της ζωής τους οι μικροί μας φίλοι ρουφούν σαν σφουγγάρια κάθε καινούργια πληροφορία, ιδίως εκείνης, που μεταδίδεται με τον κατάλληλο τρόπο. Απλοποιώντας τις λέξεις κι αν χρειάζεται ενεργοποιώντας τη φαντασία σας αξιοποιείστε κάθε μέσο, ώστε να του επικοινωνήσετε όσα χρειάζεται να προσέχει για να έχει μία ομαλή καθημερινότητα ξεκινώντας από τις διατροφικές συνήθειες. 

Καθώς τα παιδιά λειτουργούν με πρότυπα, ξεκινήστε δίνοντας το καλό παράδειγμα με το να εντάξετε όλα τα μέλη της οικογένειας στη νέα ζωή του δικού σας. Μπορείτε να το κάνετε και με τη μορφή παιχνιδιού χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητα για το ποια τρόφιμα επιτρέπεται να καταναλώνει και ποια όχι ή αναγράφοντάς τα σε αυτοκόλλητους πίνακες, που πλέον θα αποτελούν τη μοντέρνα παρέμβαση της κουζίνας σας. Ακόμη, κατά την παρασκευή των γευμάτων μπορείτε να αντικαταστήσετε τα προϊόντα γλουτένης με τα αντίστοιχα gluten free, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη ενός κλίματος εξαίρεσης, που θα ευνοεί την αίσθηση του μη φυσιολογικού και να εξαλείψετε τον κίνδυνο της επιμόλυνσης. Η μέριμνα για την αντιμετώπιση της νόσου, φυσικά, δεν περιορίζεται στα όρια του σπιτιού, έτσι είναι υψίστης σημασίας να ενημερωθεί και το σχολείο, αλλά και κάθε άτομο από τον κοινωνικό περίγυρο του παιδιού, που κρίνεται απαραίτητο, συμπεριλαμβανομένων και των γονέων των συμμαθητών, ώστε να μην αποκλείεται από τις κοινωνικές του δραστηριότητες, αλλά να συμμετέχει με ασφάλεια. 

Η συνεχής ενημέρωση για την κοιλιοκάκη από έγκυρους φορείς και τους θεράποντες γιατρούς είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε μία ποιοτικότερη, λειτουργικότερη και πιο όμορφη ζωή για το παιδί σας! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

error: Content is protected !!